Aproape jumatate dintre romanii de la oras cu varsta peste 18 ani (46%) considera ca in perioada crizei au fost mai multe promotii, oferte speciale, tombole si concursuri la produsele alimentare, in timp ce 38% dintre romanii din urban declara ca nu au observat o diferenta. La produsele nealimentare, 46% dintre oraseni nu au observat diferente, in timp ce 40% au declarat ca li s-au parut mai multe. Cu marja de eroare de ±3.4 %, concluziile de mai sus apartin unui studiu efectuat de Mercury Research, pe un esantion reprezentativ de esantion de 780 persoane, 18+, din mediul urban.
Cercetarea a fost realizata la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut si a vizat investigarea perceptiei romanilor peste 18 ani privind masurile luate de companiile de FMCG (bunuri de larg consum) in perioada de criza in comparatie cu perioada de dinaintea crizei. Au fost analizate perceptiile legate de frecventa reclamelor TV, promotii, reduceri de pret, varietatea de sortimente de produse din magazine, modificari de preturi atat pentru produsele alimentare cat si pentru cele nealimentare.
Conform datelor furnizate de Alfa Cont, citate de Mercury Research, pe parcursul anului 2009 au rulat 2,020,692 spoturi TV, mai putine cu 148,081 fata de anul precedent. Cu toate acestea, numarul de reclame nu a fost perceput ca fiind mai mic in perioada crizei fata de perioada premergatoare acesteia.
La produsele alimentare, aproape jumatate dintre romanii cu varsta peste 18 ani din mediul urban (49%) considera ca numarul de reclame difuzate la TV a ramas la fel, urmati de cei care cred ca au fost mai multe reclame in aceasta perioada (39%). Perceptia cu privire la reclamele la produsele nealimentare este asemanatoare – 51% nu au observat nicio diferenta, 39% considera ca au fost mai multe reclame TV, iar 10% mai putine.