39% dintre romani spun ca au redus consumul de carne, in ultimii ani. Ce-i impiedica pe romani sa adopte un stil de viata vegetarian?
Luni, 23 Mai 2022

 

Credit. Bookingam.ro

Intrebati ce i-ar impiedica sa adopte un stil de viata vegetarian sau vegan, romanii au raspuns ca: mancarurile care nu contin carne nu sunt la fel de satioase (35%), preparatele vegane si vegetariene nu sunt la fel de diversificate (26%), un astfel de stil de viata ar fi prea costisitor (21%), nu cunosc alternativele (19%), inlocuitorii pentru carne (crenvusti, burgeri vegetali etc.), nu sunt sanatosi (18%), sau nu gasesc usor alternativele in magazine (15%).

AdPlayers. info

Vegetarianismul si veganismul au luat o amploare tot mai mare in Romania, in ultimii ani, arata o cercetare Bookingham, privind consumul de carene sii vegetarian in alimentatie.

Mai mult decat un „regim alimentar”, veganismul si vegetarianismul au devenit stiluri de viata. Acestea presupun excluderea anumitor alimente, dar si sustinerea unor valori care tin de etica si luarea unor decizii care influenteaza mediul inconjurator.

Un studiu recent arata care sunt cele mai populare locuri din Romania, pentru vegani si vegetarieni. In acest sens, am luat cele mai mari 30 de orase din tara si am calculat un scor bazat pe: interesul localnicilor pentru veganism si vegetarianism, volumul de cautari, in functie de populatie, si numarul de restaurante cu optiuni vegane si vegetariene, raportate la populatia orasului.

39% dintre romani afirma ca au redus consumul de carne in ultimii ani

Trendul ascendent al veganismului si vegetarianismului se reflecta si in alegerile romanilor privind consumul de carne. Intrebati daca observa modificari in cantitatea consumata, 39% dintre respondenti au raspuns ca mananca mai putina carne, in ultimii ani.

Totusi, carnea continua sa fie un aliment important. 45% dintre respondentii la chestionar au spus ca mananca preparate din carne aproape in fiecare zi sau chiar zilnic. Dintre acestia, 16% au afirmat ca nu exista masa la care sa nu consume carne.

Intrebati ce i-ar impiedica sa adopte un stil de viata vegetarian sau vegan, romanii au raspuns ca: mancarurile care nu contin carne nu sunt la fel de satioase (35%), preparatele vegane si vegetariene nu sunt la fel de diversificate (26%), un astfel de stil de viata ar fi prea costisitor (21%), nu cunosc alternativele (19%), inlocuitorii pentru carne (crenvusti, burgeri vegetali etc.) nu sunt sanatosi (18%), sau nu gasesc usor alternativele in magazine (15%).

La inceput, romanii comandau dish-uri vegane si vegetariene din curiozitate. Acum, a devenit o obisnuinta. Asta afirma specialistii in domeniu. In ultimul an, pretul materiei prime pentru dish-urile vegane si vegetariene a crescut tot mai mult.

„De exemplu, daca acum un an, o cutie de ciuperci champignon era 9 lei, acum a ajuns 11 lei, fapt care a cauzat si o crestere a preturilor din meniu.”, a spus Chef Robert Marza, Samsara Cluj-Napoca.

Chef Robert Marza face parte din echipa Samsara Earthfood de 7 ani deja. Fiind bucatar intr-un local cu specific vegan si vegetarian, a reusit sa observe cum au evoluat cele doua stiluri de viata, in randul romanilor. 

„Daca la inceput oamenii veneau din curiozitate, acum cei care ne trec pragul o fac pentru ca pun accent pe calitate si sanatate. Folosim ingrediente sezoniere, proaspete, de la producatorii locali, iar oaspetii nostri stiu asta.”adauga Chef Robert Marza, Samsara Cluj-Napoca

Si restaurantele care nu sunt exclusiv vegetariene apeleaza la producatori locali, pentru a obtine materia prima necesara crearii meniului mixt.

Chef Bogdan Zamfir, de la restaurantul Trufanda: „Incerc pe cat posibil sa lucrez si sa pun in evidenta bogatiile pamantului, in perioada lor de glorie. Suntem intr-o continua cautare de producatori locali, pentru ca numai asa putem intelege procesul si munca din spate, si putem gusta si testa, pana obtinem rezultatul.”

Cu toate acestea, chef-ul restaurantului din Iasi afirma ca majoritatea celor care trec pragul prefera in continuare carnea.

„In aceasta parte a tarii, cea mai iubita leguma este porcul. Cu toate acestea, incercam sa imbratisam preferintele tuturor clientilor nostri, dar asta nu inseamna ca si reusim sa-i satisfacem pe toti.” adauga chef Bogdan Zamfir.

Top orase din Romania pentru vegetarieni si vegani

Cluj-Napoca e cel mai popular oras pentru vegani si vegetarieni; Bucuresti se afla pe locul 3

Datele arata ca Transilvania e cea mai populara regiune din Romania pentru vegani si vegetarieni. Cluj-Napoca se situeaza pe primul loc, cu un scor de 81.86, urmat de Sibiu pe locul doi, cu un scor de 65.90.

Fata de acestea, Bucurestiul e mai putin prietenos cu localnicii vegani si vegetarieni, acumuland un scor de 63.97, pozitionandu-se astfel pe locul 3. Top 5 e completat de Brasov (61.65) si Timisoara (61.30).

Alte restaurante care ofera diversitate pentru vegani si vegetarieni, se gasesc tot in orasele mari din tara: Iasi (57.13), Oradea (55.04) si Constanta (54.60).

La coada clasamentului, se afla Braila (37.25), Focsani (32.52) si Botosani (32.50). Din top 30, acestea sunt orasele cel mai putin populare in randul veganilor si vegetarienilor.

Uitandu-ne strict la numarul de restaurante cu optiuni vegetariene, raportate la populatie, se observa ca Sibiul e pe locul intai. Aproape un sfert dintre localurile orasului transilvanean au si optiuni pentru vegetarieni (54, dintr-un total de 228).

In top 5 locuri vegetarian-friendly din tara, se mai numara si: Brasov (30.27), Cluj-Napoca (29.54), Alba-Iulia (21.43) si Bucuresti (19.66).

In timp ce Sibiul e cel mai friendly oras din tara cu vegetarienii, cand vine vorba de veganism, Cluj-Napoca e orasul cu cele mai multe restaurante, raportate la numarul de locuitori, care ofera astfel de optiuni (18.28). Pe locul al doilea, se afla Brasovul (17.74), pe locul al treilea se afla Sibiul (16.21), urmat de Bucuresti (10.73) si Alba-Iulia (9.38).

Avantajul localurilor cu optiuni vegane e ca meniul lor poate satisface si nevoile vegetarienilor, pe cand, viceversa, nu se poate spune acelasi lucru.

Metodologie

Pentru acest studiu, autorii au extras date din insse.ro, Google Trends si Tripadvisor. Informatii cu privire la populatiile celor 30 de orase au fost preluate de la Directiile Judetene de Statistica, interesul localnicilor in ceea ce priveste veganismul si vegetarianismul a fost evaluat conform Google Trends, iar numarul total de restaurante, respectiv al celor care ofera optiuni vegane si vegetariene, a fost extras din Tripadvisor.

Pentru crearea topului celor mai prietenoase orase din Romania pentru vegani si vegetarieni, autorii cercetarii au calculat un index in functie de: interesul manifestat de localnici pentru cele doua stiluri de viata si numarul de restaurante cu optiuni vegane si vegetariene, din orasul respectiv, raportat la populatie.

Pentru a afla informatii despre consumul de carne la romani, autorii studiului au realizat un chestionar pe care l-au distribuit la nivel national. Raspunsurile au fost analizate in raport cu evolutia trendurilor vegane si vegetariene.

Mai mult in Cercetare, Research,


PUBLICITATE: