Fundatia World Vision Romania si Fundatia Civitas pun bazele Academiei de Afaceri Sociale. In cadrul proiectului, vor fi finantate acele afaceri care au o misiune sociala si reinvestesc 90% din profit in aceasta misiune sau daca 30 % dintre angajatii afacerii sunt persoane din grupuri vulnerabile.
APlayers. info
In Uniunea Europeana, exista 2,8 milioane de intreprinderi de economie sociala, reprezentand 10% din toate afacerile din UE. Aproape 13,6 milioane de persoane – aproximativ 6,2% dintre angajatii UE – lucreaza pentru intreprinderi din economia sociala.
In Romania, exista 2.924 intreprinderi sociale, dintre care 1.967 au atestatul valabil care le recunoaste statutul (conform RUEIS, iulie 2024). Mai multe afaceri sociale inseamna mai multe locuri de munca pentru persoane din grupuri dezavantajate si mai multi actori care contribuie la dezvoltarea unei societati mai echitabile. Infiintarea unor asftel de intreprinderi poate fi o parte importanta din raspunsul la rata mare de saracie si excluziune sociala din Romania, care a fost de 34,4% din populatie in anul 2022.
In acest context, Fundatia World Vision Romania in parteneriat cu Fundatia Civitas pentru Societatea Civila (Biroul Cluj si Odorheiu Secuiesc), lanseaza proiectul Academia de Afaceri Sociale. In cadrul proiectului, vor fi finantate acele afaceri care au o misiune sociala si reinvestesc 90% din profit in aceasta misiune sau daca 30 % dintre angajatii afacerii sunt persoane din grupuri vulnerabile.
Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de dezvoltare socio-economica in regiunile Nord-Vest, Centru si Nord-Est, in vederea integrarii pe piata fortei de munca a persoanelor vulnerabile din mediul rural, prin infiintarea de intreprinderi sociale si crearea a noi locuri de munca in cadrul acestora.
„Academia de Afaceri Sociale raspunde necesitatii de a combate riscul de saracie si excluziune sociala, care a afectat 34% din populatia Romaniei in 2022, echivalentul a 6,5 milioane de persoane. Conform INS, desi s-a inregistrat o mica scadere fata de anul anterior (2021), rata riscului de excluziune sociala ramane ridicata, afectand atat femeile (36 %), cat si barbatii (33%).
Prin acest proiect, vrem sa formam viitorii antreprenori sociali din mediul rural din Romania si sa spirjinim infiintarea a 34 de afaceri sociale in regiunile Nord-Est, Centru si Nord-Vest ale tarii. Antreprenorii de maine nu doar ca isi creeaza propria oportunitate de reusita, dar isi aduc si contributia la bunastarea comunitatii lor, generand oportunitati si oferind suport altora, accelerand, astfel, impactul pozitiv al economiei sociale in mediul rural din Romania.”spune Mihaela Nabar, Director Executiv, Fundatia World Vision Romania
Pana in ianuarie 2027, Academia de Afaceri Sociale va sprijini infiintarea si functionarea a 34 de afaceri sociale in cele 3 regiuni ale proiectului, creand 136 de locuri de munca in mediul rural din Romania.
Ce include proiectul Academia de Afaceri Sociale?
Un curs acreditat si ateliere care vor pregati viitori antreprenori sociali
Persoanele inscrise in proiect vor urma un curs acreditat de Antreprenor in economia sociala si ateliere pe teme de interes pentru antreprenori la inceput de drum. Cursul va avea o durata de 180 de ore si se va derula online in lunile octombrie 2024 – februarie 2025.
Un concurs de planuri de afaceri
Dupa ce vor urma programul de formare in antreprenoriat social, participantii se vor putea inscrie intr-un concurs de planuri de afaceri, iar 34 de idei castigatoare vor obtine o finantare nerambursabila.
Mentorat si finantarea a 34 de idei cu cate 61.000 euro pentru lansarea afacerii sociale
Echipa proiectului va lucra aplicat pe ideile de afacere castigatoare, care vor primi o finantare in valoare de 61.000 euro. Vom pregati antreprenorii pentru obtinerea atestatelor de intreprindere sociala si vom aborda cele mai importante subiecte pentru startul afacerii sociale.
Sprijin timp de 1 an si jumatate in implementarea planului de afaceri
Expertii din program vor fi alaturi de antreprenori, oferind sprijin in realizarea achizitiilor, executia bugetului investitiei conform planului de afaceri si ocuparea locurilor de munca.
Cine se poate inscrie in Academia de Afaceri Sociale
• Cei care au domiciliul in mediul rural, intr-una dintre cele 3 regiuni incluse in proiect: Nord-Vest, Centru, Nord-Est (LISTA judetelor incluse);
• Cei care au absolvit studii medii;
• Cei care au peste 18 ani impliniti;
• Cei care nu se afla in situatie de conflict de interese, nefiind angajat/angajata sau ruda pana la gradul II ale unor angajati ai Fundatiei Civitas pentru Societatea Civila (Biroul Cluj si Odorheiu Secuiesc) si Fundatiei World Vision Romania;
• Cei care nu sunt inscrisi intr-un proiect similar, finantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027;
• Cei care au competente de utilizare a calculatorului;
• Cei care isi doresc sa aduca o schimbare in comunitatea lor printr-o afacere sociala.
Inscrierile in proiect se fac accesand urmatorul link: https://civitas.ro/academia-de-afaceri-sociale/
Proiectul „Academia de Afaceri Sociale” (cod MYSMIS: 305395) este co-finantat de Uniunea Europeana din Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021-2027.
World Vision RomaniaWorld Vision Romania este o organizatie care desfasoara programe de educatie, interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy, punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii.
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International, prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 33 de ani de prezenta in Romania a ajutat sute de mii de copii si adulti, din aproape 900 de comunitati situate in 41 judete.
Detalii la www.woldvision.ro si http://fb.com/WorldVisionRomania
Mai mult in Antreprenoriat, Fonduri Europene, Responsabilitate Sociala, CSR