27 de ani de la prima emisie a unui post de radio independent. UNIFUN Radio, file de poveste.
Joi, 12 Ianuarie 2017



sursa: Youtube, montaj video UNIFUN 20 de ani

Nascut la 11 ianuarie 1990 dintr-un tata francez, FUN Radio, si o mama romanca, Universitatea Bucuresti, primul post de radio independent “striga” liber in eterul bucurestean in urma cu 27 de ani. 

adplayers. Iulian Toma

Nascut la 11 ianuarie 1990 dintr-un tata francez, FUN Radio, si o mama romanca, Universitatea Bucuresti, primul post de radio independent “striga” liber in eterul bucurestean in urma cu 27 de ani. UNIFUN Radio Bucuresti avea improvizat studioul de emisie intr- o sala de curs a Facultatii de Geografie, a Universitatii din Bucuresti.

Placuta pe usa salii din care a emis primul post de radio independent din Romania de dupa decembrie 1989.

Nasterea primului prunc liber al radioului romanesc avea loc la doar cateva zile dupa tragicele evenimente din decembrie  1989. Baricada de la Universitate se ridicase practic in eter pentru a uni astfel o baricada mai mare a ascultatorilor postului care nu mai vedeau in stirile postului public de radio intregul adevar despre momentele ulterioare ale revolutiei. 

Cu microfonul scos la propriu pe geamul redactiei in Piata Universitatii, cu magnetofonul sau casetofonul de acasa in brate si cu benzile si casetele in geanta, realizatorii programelor muzicale si de stiri lucrau din pasiune si mult mai tarziu au fost platiti din reclamele care la acea ora nu erau posibile. Toata lumea lucra la radio fara bani.


Din echipa UNIFUN faceau parte pe atunci Codruta Florescu (acum Marinescu), Daniel Klinger, Gabi Stoian, Corina Radulescu, Toti Marinescu, Bogdan Stratula, Cristian Singer, DJ Baghera (Bogdan Calu), Ligia Marin, Diana Singer, Dudu Danaricu, Cristin Tocan, Bogdan Nicolescu, Radu Parlog, Marina Arnold, Sandu Alexandru, Valentin Andronescu sau Cristi Nemteanu. Acestea sunt insa doar cateva nume care au facut posibile programele UNIFUN la inceput de drum.

Ceea ce avea sa devina, unanim recunoscut in audiovizualul romanesc, primul post de radio independent din Romania, UNIFUN Radio emitea in ”banda est” a FM-ului bucurestean si monopoliza intreaga audienta ältceva”decat radioul de stat. Cu un public de sute de mii de oameni cu siguranta, succesul se datora poate si faptului ca era singurul post autohton iesit din tiparele facute de radioul public. Singurul, dar nu pentru multa vreme.

Avand muzica de ultima ora si un scurt grupaj de stiri facut de care aveau sa devina jurnalisti calificati in laboratoarele jurnalismului BBC, programele postului au prins prin noutatea abordarii continutului si a inclus interviuri istorice cu personalitati publice si politice neintalnite in programele posturilor publice care inca mai aveau la sefia lor personaje care filtrau informatiile dupa interesele politice ale momentului.

Initiativa ce avea sa devina postul de radio Nova 22 - in luna februarie 1990, prima emisie radio asimilata unui continut liber in FM-ul romanesc de dupa decembrie '1989 s-a intamplat sub numele Nova de la Casa Scriitorilor, la scurt timp dupa executia cuplului Ceausescu, pe 25 decembrie 1989. Cu toate acestea, emisia continua si si de aici primul program si primul post de radio in adevaratul sens al cuvantului ramane UNIFUN Radio, care a emis din 11 ianuarie 1990.

La scurt timp, posturile Nova 22, Radio Contact si ulterior, Pro FM spargeau monopolul detinut de UNIFUN, post a carei echipa si-a divizat si el continutul in doua programe diferite cu echipe diferite pe aceeasi frecventa. Cele doua echipe, UNIFAN si FUN Radio, au capatat dupa o vreme frecvente si identitati proprii.

In 3 ani, postul de radio UNIFUN si mai apoi UNIFAN a avut tot atatea sedii. De la Universitate la Hotel Dorobanti si mai apoi Hotel Modern, fiecare amplasament cauta nu doar spatii de functionare ci si inaltimi adecvate pentru amplasarea emitatoarelor si antenelor de emisie care faceau ca semnalul sa fie lesne de ajuns la radioreceptoarele bucurestenilor, cele mai multe situate in cladirile foarte inalte ale Bucurestiului.

Asa se face ca Hotel Modern, desi dezafectat si aflat in reconstructie, gazduia postul de radio UNIFAN la ultimul etaj iar DJ-ii si stiristii postului urcau fara lift 12 etaje si de multe ori la lumina lanternei sau pe intuneric. Asa era radioul anilor 90, facut de studenti, la un ceai, fara bani de tramvai.

Radioul comercial, asa cum il stim astazi cu reclame si bani din publicitate, avea sa vina la mai bine de un an distanta de la prima emisie. Erau primii ani ai publicitatii si in Romania, cand doar biroul companiei Centrade deschis de fratii John si Radu Florescu in 1990 aduceau publicitate in filmele difuzate la TVR, iar Cristian Burci infiinta, in anul 1991, prima agentie de publicitate: Grafitti, astazi Graffiti BBDO.  

Mai mult in Radio, Revolutia Radio


PUBLICITATE: