Romanii resimt incertitudinea din ce in ce mai puternic. Revin la o stare de furie si panica similara celei din lockdown. Studiu RomaniiAzi, Reveal Markerting Research
Vineri, 04 Septembrie 2020

 

Credit: Studiu RomaniiAzi / Reveal Markerting Research

Daca ultimele luni sunt caracterizate de incertitudini, totusi, potrivit studiului, in luna august, se inregistreaza o schimbare. O intoarcere catre siguranta si nevoile de baza, pentru siguranta si supravietuire

AdPlayers. info

Incertitudinea este resimtita din ce in ce mai puternic de romani. Se revine la o stare de furie si panica similara celei din lockdown, arata concluziile unei analize ale companiei de cercetare Reveal Research pentru lunile aprilie – august, extrase din cel mai recent sudiu RomaniiAzi. Cercetarea mai arata ca, in luna august, a crescut importanta relatiilor sociale de la 14% la 20%.

Daca ultimele luni sunt caracterizate de incertitudini, totusi, potrivit studiului, in luna august, se inregistreaza o schimbare. O intoarcere catre siguranta si nevoile de baza! Romanii apreciaza sume mai mari cheltuite pentru nevoile din partea de jos a piramidei: Este vorba de siguranta & supravietuire.

Romanii Azi (aprilie-august), in detaliu:

Urban: crestere a teritoriului emotional al furiei si fricii, la 60%

Mediul urban: In luna august are loc o crestere a teritoriului emotional al furiei si fricii, mai ales din cauza fricii/ nelinistii oamenilor, ajungand la un procent de 61% (in mediul urban), similar cu cel din luna aprilie (60%) si semnificativ mai mare decat in luna iulie (50%).

Rural: furiosi si speriati, 73%

In mediul rural, In luna august, procentul de oameni care se considera mai degraba furiosi si speriati ajunge la 73% (mai ales din cauza ingrijorarii, emotie din acest teritoriu care descrie starea a 23% dintre oameni). Procentul pentru furie/teama era de doar 43% in luna iulie. In luna iulie, mediul rural era mult mai optimist (16% in iulie, fata de 3% in august).

Ingrijorarea – 19% urban, 23% rural,

Cea mai resimtita emotie este Ingrijorarea – 19% urban, 23% rural, mai ales relevanta pentru Tinerii carieristi (23%) in mediul urban si pentru Seniorii pensionari (36%) si Persoanele singure de varsta mijlocie (29%), in mediul rural.

IMPORTANT

Furia si ingrijorarea din mediul rural sunt in stransa legatura cu satisfactia romanilor in scadere fata de nevoile de baza: a scazut in mediul rural satisfactia fata de venituri (de la 51% in iulie la 37% in august) si fata de propria stare de sanatate (de la 69% in iulie la 53% in august). Acest aspect explica si furia si teama persoanelor din mediul rural, apreciate ca fiind considerabil mai mari decat in randul celor din mediul urban (73% fata de 61%).

Desi satisfactia celor din mediul urban este constanta, iar criza este resimtita aparent mai puternic in mediul rural, ea este un semn al instabilitatii generale, ce da stari emotionale negative oamenilor. In starea de panica si griji, oamenii se vor concentra mai mult pe prezervarea putinelor resurse pe care le au. Au nevoie, asadar, de stabilitate (mai ales in mediul rural) si de sprijin sa depaseasca obstacolele.


Schimbarea (38%) si armonia (30%) sunt in continuare prioritatile pentru romanii din mediul urban.

Pentru cei din mediul rural, insa, prioritatea numarul 1 este stabilitatea/grija, care se mentine cu un procent apropiat de cel din luna iulie (40% in august, fata de 38% in iulie).

Tinerii singuri din mediul rural puneau mai mult pret pe Relatii sociale si iubire in luna iulie (55%) fata de luna august (42%). De asemenea, ei sunt cel mai atipic segment din mediul rural, doar 5% considerand in august stabilitatea/grija ca o prioritate (fata de media de 40%).

In mediul urban a avut loc fenomenul opus pentru acest segment – in august a crescut importanta relatiilor sociale de la 14% la 20%.

DIFERENTE INTRE SEGMENTE:

Cel mai ambitios segment din mediul urban: Tinerii Singuri (49%).

Cel mai ambitios segment din mediul rural: Young Professionals (67%).

IMPORTANT:

Pentru publicul din mediul urban, cel mai important este acum sa depaseasca obstacolele, iar pentru cei din mediul rural este importanta stabilitatea. Cei din mediul urban cauta schimbarea, cei din mediul rural rezistenta la schimbare.

Vectorii schimbarii sunt Single Millennials si Young Professionals. Asta inseamna ca ei este cel mai probabil sa vrea sa exploreze, sa intre in contact cu ceea ce e nou, sa isi schimbe stilul de viata/ sa se adapteze.

Schimbarea brusca a starii romanilor din mediul rural (de la mai optimisti decat cei din mediul urban, la o stare de neliniste mult mai accentuata) nu este de neglijat.

Romanii din mediul rural si cei mai afectati de criza au nevoie din partea brandurilor de stabilitate, pasi mici, de lucruri bune facute in timp. Produsele noi si campaniile motivationale vor functiona mai bine pentru cei din mediul urban, mai ales pentru tineri.

Schimbare: in luna august, o intoarcere catre siguranta si nevoile de baza! Romanii apreciaza sume mai mari cheltuite pentru nevoile din partea de jos a piramidei: siguranta & supravietuire.

Oamenii percep cheltuieli mai mari pentru nevoile din partea de jos a piramidei (51% in august fata de 44% in iulie pentru a se simti “sanatos si in siguranta”).

In medie, cosul de cumapraturi arata la fel ca in luna iulie, dupa o usoara crestere a cheltuielilor pentru haine (au fost si reduceri) si pentru vacante, in luna iulie. Cele mai cheltuitoare segmente sunt Tinerii carieristi, Familiile moderne cu copii si Tinerii singuri. Tinerii singuri au preferat in luna august sa cheltuie mai mult pe iesiri in oras si evenimente culturale, decat sa plece in vacanta. Asta se explica si prin cresterea importantei relatiilor sociale.


Familiile traditionale - cheltuieli minime, doar pentru strictul necesar. Familiile moderne au cheltuieli semnificativ mai mari, in categorii de cheltuieli de lux si pe termen lung

Familiile traditionale apreciaza cheltuieli minime, doar pentru strictul necesar, pentru majoritatea categoriilor.

Familiile moderne au cheltuieli semnificativ mai mari decat media pentru Parfumuri/cosmetice, Calculatoare/laptopuri/jocuri video, Electrocasnice, Mobilier, Calatorii/vacante.

In mediul urban, tinerii carieristi sunt cei care percep cele mai mari sume cheltuite pentru cumparaturi care nu reprezinta strictul necesar, ci ceva mai mult decat atat. Ei aproximeaza ca cheltuiesc mult peste strictul necesar pentru: ceasuri, bijuterii, accesorii (43% fata de 21%), produse legate de hobby-uri (73% fata de 34%), calatorii/vacante (69%) fata de 43%, Carti, Evenimente. Ei sunt pe locul 2 cu economii Peste strictul necesar, dupa Seniorii pensionari.

Vacantele si cheltuielile din ultima luna par sa intre in conflict cu resimtirea instabilitatii economice si teama de viitor. Vacantele si cheltuielile par sa ii faca pe romani sa fie mai tematori decat erau luna trecuta.

Una dintre concluziile analizei mai releva faptul ca inclusiv companiile ii pot ajuta pe romani sa isi planifice cheltuielile mai bine!

Studiul ROMANII AZI

Romanii AZI este un barometru dezvoltat de Reveal Marketing Research si functioneaza ca instrument de punere in context a cercetarilor de piata implementate pentru clientii din portofoliul companiei. El are loc lunar si reda aspecte de moment legate de romani, dar si evolutia lor in timp.

Astfel, toate studiile pornesc de la intelegerea consumatorilor deoarece ei sunt dinamici, nu statici. Brandurile invata cum trebuie sa comunice cu publicul tinta, pornind de la emotiile si motivatiile dominante din societatea romaneasca din acea perioada.

Metoda de colectare pentru proiect este CAWI (computer assisted web interview).

Studiul este reprezentativ national urban si rural, completat de 1018 respondenti (in lunile august) si marja de eroare este de +/-3%.

Mai mult despre studiul RomaniiAzi de Reveal marketing research, aici

Mai mult in Business, Research, Cercetare


PUBLICITATE: