Recorduri de piata in licitatiile de arta Artmark 2024 in Romania, dar si in Bulgaria si Croatia
Vineri, 03 Ianuarie 2025

Nicolae Grigorescu - Tarancuta Odihnindu-se
Sursa foto - Artmark

Cea mai mare casa de licitatii din Romania anunta un total mai mare al vanzarilor prin licitatie, de 11,36 mil. euro (in crestere cu 24,8% fata de cifra totala de licitatie a anului 2023, de 9,1 mil. euro), precum si o rata medie de adjudecare in cadrul licitatiilor de 73,38% (in crestere fata de rata medie de adjudecare in licitatiile anului 2023, de 70%).

AdPlayers. info

Referindu-se intai la piata romaneasca de arta, A10 by Artmark, cea mai mare casa de licitatii de arta din Bucuresti si din Romania, anunta ca a organizat un total de 47 de licitatii (mai putine decat in 2023, cand a organizat 50 de licitatii), reusind insa un total mai mare al vanzarilor prin licitatie, de 11,36 mil. euro (in crestere cu 24,8% fata de cifra totala de licitatie a anului 2023, de 9,1 mil. euro), precum si o rata medie de adjudecare in cadrul licitatiilor de 73,38% (in crestere fata de rata medie de adjudecare in licitatiile anului 2023, de 70%).

Printre recorduri, casa de licitatii anunta recenta vanzare a superbei „Tarancute odihnindu-se” („Tarancuta cu margele rosii”), in decembrie 2024, la Bucuresti, pentru pretul de adjudecare de 365 de mii de euro, a marcat recordul (deocamdata) pentru opera pictorului national Nicolae Grigorescu si, totodata, recordul (deocamdata) pentru cel mai bine vanduta pictura romaneasca, in licitatii, in Romania.  

Pe langa noul record de piata al adjudecarii incantatoarei „Tarancute” a lui Grigorescu, Artmark mentioneaza si cumpararea splendidei „Maternitati” a lui Nicolae Tonitza, al doilea in preferintele iubitorilor de arta romaneasca ce construiesc colectii de anvergura, adjudecata in octombrie 2024 pentru suma rotunda de 200 de mii de euro (al treilea pret obtinut de Tonitza in ultimii zece ani).

Artmark considera ca aceasta crestere semnificativa de cifra de vanzari prin licitatie, de 24,8% (precum si cea de rata de adjudecare, de 4,8%), fata de anul precedent, se datoreaza, in principal,

a)        concentrarii Casei pe tematicile sale traditionale de licitatie, care sunt arta plastica romaneasca, de patrimoniu ori contemporana, segmente in vizibila crestere, inclusiv in randul audientelor mai tinere (in defavoarea tematicilor secundare, precum cele de arta decorativa, lux – bijuterie si ceasuri, dar si carte si antichitati; si

b)        momentului recesionar si inflationist, care a determinat lumea educata sa economiseasca parte a resurselor ei in bunuri culturale importante, precum arta plastica de patrimoniu, arta decorativa de valoare intrinseca ori carte romaneasca veche si rara.

Rezultatele casei de licitatii Artmark in 2024, in detaliu.

Rezultatele in Bulgaria 2024

2024 a fost primul an complet de licitatii de arta organizate de Artmark Bulgaria la Sofia. Cele 4 licitatii principale de arta bulgareasca au totalizat vanzari de 1,36 mil. euro, beneficiind – fapt unic in istoria Artmark – de o rata medie anuala de adjudecare de 90,52% (in crestere, evident, fata de rata de adjudecare a anului 2023, de 80,39%). Totodata Sofia a fost martora primei licitatii Artmark organizate in regim duplex cu A10 din Bucuresti (anume Licitatia de Craciun de Whisky-uri Rare si Vinuri de Colectie, decembrie 2024). Cu sute de persoane prezente in salile de licitatie (si cu o licitare de sala ce a covarsit, de fiecare data, participantii online), energia salilor de licitatie din Sofia reinvie fabuloasa amintire a vremurilor de dinainte de pandemie, cand si iubitorii de arta din Bucuresti participau in numar mare la evenimentele de licitatie, adevarate „festine” de intalnire a colectionarilor – care, pe atunci, se bizuiau mai putin pe eficienta platforma de participare online la licitatii – traire de sala de care multi dintre colectionarii romani isi aduc aminte cu drag...

Rezultatele Artmark in Croatia 2024

Similar, 2024 a fost primul tur complet de licitatii de arta croata organizat de Artmark Croatia la Zagreb; de fapt, nu doar de arta croata, ci si de arta sarba, slovena, bosniaca, muntenegreana etc. – patrimoniul artistic, partial comun, al pietei de arta croate reunindu-se frecvent in cele 4 licitatii principale de arta de la Zagreb. Cu un total de vanzari in 2024 de 1,07 mil. euro si o rata medie anuala de adjudecare de 60,92% (in crestere fata de media anuala de 53,63% a anului 2023), si piata de arta croata se inscrie intr-un trend regional crescator, de definire, infrastructurare si modernizare.

Evolutia vanzarilor private Artmark

2024 s-a aratat prielnic si pentru cresterea volumului de vanzari private/directe/din magazinul Artmark („Dependent de Arta”), acesta sporind cu 34,6%, de la 1,08 mil. euro in 2023 la 1,45 mil euro in 2024 (cel mai mare salt de crestere din 2021). Intre motivele acestei cresteri spectaculoase, departamentul de vanzari directe al Artmark/Dependent de Arta enumera indeosebi:

a)        acordarea unei atentii sporite punerii in piata a lucrarilor de arta importanta, pretentioasa valoric, a unor lucrari rare ale maestrilor romani, si cautarii tintite de iubitori de arta de calibru, eligibili colectionarii acestora; si

b)        interesului crescut al pietei, in acest moment recesionar si inflationist, pentru conservarea valorii banilor in bunuri culturale de marca.

2024 – anul recordurilor in licitatiile Artmark

Recenta vanzare a superbei „Tarancute odihnindu-se” („Tarancuta cu margele rosii”), in decembrie 2024, la Bucuresti, pentru pretul de adjudecare de 365 de mii de euro, a marcat recordul (deocamdata) pentru opera pictorului national Nicolae Grigorescu si, totodata, recordul (deocamdata) pentru cel mai bine vanduta pictura romaneasca, in licitatii, in Romania.

Totodata, Artmark a marcat, in Licitatia Artmark de Toamna Zagreb, recordul pentru o vanzare croata prin licitatie in Croatia, adjudecand pentru 66 de mii de euro o importanta pictura de patrimoniu a maestrului Vlaho Bukovac, „Frumusete antica”, din 1915.

Cata vreme, la Sofia, recordul de licitatie dateaza de curand, tot din decembrie, prin adjudecarea pentru 60 de mii de euro a subtilei picturi a maestrului modernist Jules Pascin, „Hermine David si prietenele”, din 1917. Desigur ca aceste recorduri pari mici iubitorilor de arta romani, acomodati unei piete cu cresteri regulate, din an in an, pe masura largirii si adancirii acesteia, insa pietele de arta bulgare si croate si-au inceput organizarea si ascensiunea recent, de abia doi ani.

Suntem convinsi ca vom vedea in curand semnificative rezultate si recorduri, pe masura celor inregistrate intr-o piata mai evoluata, nu neaparat matura, precum cea romaneasca (ori poloneza, ori ungureasca).

Alte cateva noi recorduri absolute, pentru arta romaneasca de patrimoniu si contemporana, dar si pentru alte tematici de licitatie

Pe langa noul record de piata al adjudecarii incantatoarei „Tarancute” a lui Grigorescu, Artmark mentioneaza si cumpararea splendidei „Maternitati” a lui Nicolae Tonitza, al doilea in preferintele iubitorilor de arta romaneasca ce construiesc colectii de anvergura, adjudecata in octombrie 2024 pentru suma rotunda de 200 de mii de euro (al treilea pret obtinut de Tonitza in ultimii zece ani).

Totodata, privind catre registrul sculpturii, se cuvine sa remarcam doua recorduri absolute de artist, unul modernist, din ingusta si laudata perioada a Art Deco-ului romanesc, cel al lui Iosif Fekete, al carui mic „Orfeu” s-a adjudecat in octombrie 2024 pentru suma de 18 mii de euro, altul (foarte) contemporan, al tanarului Daniel Radulescu, care a performat o adjudecare de 38.750 euro pentru sculptura sa spatiala si simbolista, in otel stratificat, „Halfway Journey”.

Mentionam, in primul rand pentru ca este intr-atat de specific romanesc, si exceptionala adjudecare a icoanei pe sticla/glaja, piesa de muzeu, „Isus Hristos si Mare Arhiereu, tronand”, realizata in 1803 de celebrul Prim Atelier de la Nicula, adjudecata pentru 6 mii de euro. Dintr-acelasi fief de spiritualitate si adresand aceleasi puternice intime nevoi de identificare si recuperare istorica vin si pledoariile de piata si adjudecare robusta pentru: fotografia infatisandu-l pe Avram Iancu, din 1865, adjudecata, in martie 2024, pentru 5 mii de euro; „Evanghelia” lui Serban Cantacuzino, adjudecata in februarie 2024, pentru 7.500 de euro; mica medalie „Ajutorul Legionar” din 1940, adjudecata record in noiembrie 2024 pentru pretul de 3 mii de euro; dar si, mai ales, rara moneda din 1940, emisa de Carol al II-lea, din aur, de 100 de lei, adjudecata in martie 2024, pentru 32 de mii de euro. Nu omitem nici spectaculoasa adjudecare, la categoria afise, a celui prezentand pe „Cercetasii Romaniei – Jamboreea Nationala” – Sibiu, 1932 – pentru pretul de 3.250 de euro, record de categorie.

Mai departe, la categoria antichitatilor universale, remarcam in primul rand inedita vanzare (si, asemenea, inedita prezenta in piata romaneasca de arta si istorie) a armurii complete de samurai, pentru lupta, din perioada Edo (sec. XVIII), adjudecate pentru 7.500 de euro; apoi pe cea a inelului greco-roman din aur, decorat cu capete de taur, provenind din perioada Elenistica (sec. IV-III i.Hr.) vandut in licitatie pentru 6.500 de euro; dar si adjudecarea primei si micii harti „Europa”, realizate de Johann Stumpf, la Zürich in 1562, pentru pretul de 2.250 de euro.

Nici un an de licitatii nu este glorios fara impresionantele vanzari ale licitatiilor de Eleganta, atat feminina, cat si masculina, in cursul lui 2024 punctate de cateva adjudecari interesante, intre care mentionam: pe primul loc adjudecarea in decembrie 2024 a senzationalului ceas Jacob&Co Bugatti Chiron Tourbillon, din aur roz, din 2022-2023, pentru 65 de mii de euro, o oportunitate cum doar licitatiile pot gazdui; apoi cea a exceptionalului colier din aur alb, pavat cu diamante si smaralde, tot in decembrie 2024, pentru 28 de mii de euro; trebuie totodata mentionata, pentru semificatia istorica a bijuteriei-artfect, adjudecarea in iunie 2024 a unui inel ce a apartinut Mariei Tanase, din aur decorat cu safir central si diamante, daruit de Constantin Brancusi, conform testamentului acesteia, provenind din colectia familiei, cumparat pentru 11 mii de euro; la capitolul eleganta masculina retinem si rara editie Montblanc „Patron of Art” a stiloului Max von Oppenheim, adjudecata pentru 3 mii de euro, precum si, mai ales, adjudecarea remarcabila a unui rar automobil Studebaker (Hawk Grand Turismo), fabricat in 1964, pentru suma de 60 de mii de euro.

Recent inaugurata tematica a memorabiliei sportive a marcat la randul ei un record in 2024, anume vanzarea caritabila in luna mai a tricoului de joc al lui Gheorghe Hagi, nr. 10, purtat in ultimul meci al „Generatiei de Aur”, pentru suma celebranta de 30 de mii de euro; tot celebrant, amintim si de cea mai buna vanzare, la capitolul vinurilor de colectie, a unei sticle de Chateau Petrus, din 1984, pentru 4 mii de euro!

Si finalmente, dar nu in ultimul rand, inchidem scurta lista a amintirii recordurilor anului 2024 cu nobila sectiune a artei decorative de colectie, a marilor mesteri argintari si ebenisti, fugar evidentiind cateva piese si cumparari remarcabile: doua mici statuete din fildes, ornate cu pietre pretioase (safire, rubine, smaralde, perle etc.), probabil realizate pentru familia imperiala Habsburgica, adjudecate pentru 11 mii de euro; o masa de salon in maniera Napoleon III, cu marchetarile de tip Boulle, decorata cu scena mitologica, adjudecata pentru 5 mii de euro; dar si, oda a simbolisticii nationale, perechea de dulapuri, integrand panouri pictate, posibil de Nicolae Grigorescu, provenind din colectia istorica a savantului Constantin I. Istrati, amic si vecin in Campina al pictorului national, adjudecata pentru 10.500 de euro, in octombrie 2024.

Mai mult in Business, Licitatii


PUBLICITATE: