Publicitatea video online, mai eficienta decat TV-ul. Problema? Continutul pe Internet.
Marti, 29 Noiembrie 2011
 ( AdPlayers, Iulian Toma ) Publicitatea video online, mai eficienta decat TV-ul? Potrivit unui studiu Tremor Media citat de compania de publicitate video online Content Channel, 45% din respondentii studiului au aratat ca publicitatea video pe Internet aduce mai mult ROI (return on Investment) decat un mesaj video pe Tv (15%). Totusi, cu publicitatea video online avem o problema.

“Estimarea noastra este ca in Romania, aproximativ o treime din publicitatea video online este livrata pe un continut nepotrivit, cu conotatii violente si/sau sexuale, total neadecvat pentru a fi asociat cu imaginea clientilor si a marcilor acestora”, afirma pentru AdPlayers, Mihai Bostinaru, Managing Partner al platformei si retelei de online video advertising Content Channel.

“Acest lucru se intampla pentru ca o parte dintre agentiile si investitorii in comunicare nu dau importanta pericolului asocierii unui brand cu un content ce prezinta scene violente, continut sexual mai mult sau mai putin explicit, etc. Sau pentru ca se asteapta ca furnizorul de servicii publicitare sa considere subinteleasa evitarea unor asemenea situatii de natura sa indeparteze mai degraba consumatorul de un brand, decat sa promoveze imaginea corecta a marcii” adauga managerul Content Channel.

Platforma de video advertising Content Channel publica, in reteaua proprie, stiri video structurate in categorii de interes (Economie, Politica, Sport, Lifestyle etc). Printre cele peste 30 de site-uri partenere Content Channel se numara Hotnews.ro, Rol.ro, Masini.ro, Libertatea.ro, Agenda.ro sau StilFeminin.ro, iar furnizorii de continut video sunt atat surse interne ca Prima TV, NewsIn, cat si surse externe.  

Grija pentru brand

Daca in afara 85% dintre investitorii in marketing si comunicare sunt interesati nu numai de calitatea audientei online, ci si calitatea continutului, in Romania stam ceva mai prost cu grija de a nu asocia imaginea marcilor si produselor clientului cu un continut neadecvat.

Insa de ce-ar fi interesata o companie care furnizeaza publicitate video de o targetare adecvata a campaniilor clientilor in continutul video, cand ar putea sa-si vada de treaba monetizand, netargetat, cat mai mult din traficul video disponibil in propriile site-uri?

“Pentru ca livrand publicitatea video intr-un continut violent, cu conotatii sexuale, defaimator etc, pot aduce reale deservicii marcilor promovate. In mod sigur, o targetare neadecvata va afecta in mod negativ eficienta campaniei, iar eficienta sporita a campanilor video online este de departe argumentul furnizorilor de online video advertising”, adauga Bostinaru.

Rata de clic de la 0,3-0,5 in bannere la 3-5% in video
“In timp ce pe campaniile de display advertising, o rata de click considerata ca fiind buna este de 0,3% - 0,5%, campanile de pre-roll video livrate de Content Channel au un CRT mediu de 3% - 5%, in unele cazuri depasind si 10%. In plus, advertiserii au garantia ca mesajul lor publicitar nu a fost numai afisat, ci si vazut de catre utilizatorii targetati.”

Optimist in privinta evolutiei comunicarii online si in video, omul de media mai adauga in sprijinul estimarilor sale de crestere si alte argumente: “In timp ce la noi estimam ca ponderea publicitatii in continutul video este de sub 2% din bugetul total al publicitatii online, in pietele dezvoltate din SUA, Germania, UK acest procent a depasit deja 5%, in conditiile in care bugetele de online sunt cu mult mai mari, procentual, decat la noi. Singura directie in urmatorii ani este aceea de crestere continua, atat a bugetelor de online, cat si a ponderii video advertisingului in mixul de online”.

Convins ca uneori oamenii din agentiile de media si publicitate nu au suficient timp pentru a prezenta avantajele tuturor canalelor de comunicare, managerul prezinta deja cu succes beneficiile publicitatii video si direct, brand managerilor sau marketing managerilor clientilor si potentialilor clienti. Cine nu vrea in fond o rata de click in publicitatea online de peste 5% plus asigurarea ca plateste vizionarile spoturilor video de catre audienta, si nu afisarile?! 

Mai mult in
Interactive


PUBLICITATE: