Intr-o comunicare trimisa adplayers, organizatia patronala ce reuneste cei mai reprezentativi producatori si distribuitori de medicamente subliniaza faptul ca aproape 10% din medicamentele care costa sub 25 lei au disparut in ultimii 2 ani datorita cresterii taxei cu peste 50%.
adplayers.info
Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), organizatie ce reuneste cele mai importante 16 fabrici de medicamente din tara, reia apelul catre autoritatile romane competente si trage un nou semnal de alarma in care reitereaza faptul ca “Taxa claw-back” lezeaza interesele pacientilor, loveste in fabricile de medicamente din tara si escaladeaza costurile din sistemul de sanatate.
Intr-o comunicare trimisa adplayers, organizatia patronala ce reuneste cei mai reprezentativi producatori si distribuitori de medicamente subliniaza faptul ca aproape 10% din medicamentele care costa sub 25 lei au disparut in ultimii 2 ani datorita cresterii taxei cu peste 50%.
PRIMER tragea un semnal de alarma inca de la inceputul anului cu privire la efectele “taxei clawback” asupra accesului pacientilor la medicamente ieftine si a competitivitatii fabricilor de medicamente din tara.
Potrivit patronatului din industria de medicamente, “Taxa clawback” despre care autoritatile spun ca este un instrument moderator al costurilor in sanatate, este de fapt un mecanism pervers prin care medicamentele ieftine, cele utilizate de milioane de romani, devin nerentabile si dispar din piata.
Tabelul de mai sus, care ilustreaza disparitia graduala in ultimii 2 ani a aproape 170 de medicamente care costa sub 25 lei, demonstreaza ca pacientilor li se ingradeste accesul tocmai la medicamentele ieftine si ca disparitia acestora ii va obliga sa scoata mai multi bani din buzunar pentru alternative mai scumpe iar sistemul de sanatate va trebui sa suporte inutil costuri suplimentare.
Astfel, din 2015 si pana in prezent, ca o consecinta directa a cresterii “taxei clawback”, pacientii romani gasesc in farmacii tot mai putine medicamente ieftine care trateaza si vindeca boli cardiovasculare, digestive, respiratorii, reumatice si ale sistemului nervos. In plus, avand in vedere ca aproximativ 75% din medicamentele care costa sub 25 lei sunt fabricate in tara, “taxa clawback” vulnerabilizeaza industria de medicamente din Romania, care astfel pierde din competitivitate, lasand statul roman fara alternative din productia interna.
PRIMER solicita Guvernului Mihai Tudose sa ia in serios avertismentele repetate ale fabricilor de medicamente din tara si sa scuteasca de “taxa clawback” medicamentele care costa sub 25 lei, folosite de peste 8 milioane de romani si in marea lor majoritate fabricate in Romania.
Din PRIMER reuneste cele mai importante 16 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.
Mai mult in Responsabilitate Sociala, CSR,