Piata 2015: Venituri, in crestere. Cheltuieli de consum pentru alimente, bauturi si tutun - in scadere
Joi, 10 Decembrie 2015

sursa: revista-piata.ro 

adplayers. info

Centralizate de Revista Piata, o serie de date macroeconomice centralizate de Institutul National de Statistica Economica (INSSE) si de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru anul 2015 confirma cresterea puterii de cumparare a populatiei in raport cu anul anterior.

A doua inflatie negativa dupa Decembrie '89

Potrivit datelor prelucrate de revista-piata.ro, Romania a inregistrat in 2015 pentru a doua oara inflatie negativa din toata perioada postdecembrista, iar aceasta inflatie a fost determinata de scaderea preturilor de import (petrol si produse agroalimentare) si  de scaderea preturilor alimentelor intr-o perioada a anului in care de obicei se inregistrau cresteri de preturi, respectiv lunile aprilie - iunie.

Realizata pe baza informatiilor disponibile pana la data de 27 octombrie 2015, conform analizei BNR, pe segmentul marfurilor alimentare, dinamica anuala a inflatiei a coborat in perioada analizata  pana la -8,4% in luna septembrie. Toate acestea, in conditiile in care preturile principalelor materii prime agricole s-au mentinut la un nivel redus, in pofida unei recolte interne sub medie la majoritatea culturilor de primavara, dar existenta unei oferte abundente pe plan global si gradul  de deschidere a pietei locale au inhibat miscarile ascendente ale preturilor interne.

In plus, inregistrarea unui excedent de oferta la nivel european – pe fondul eliminarii regimului cotelor de lapte in UE incepand cu 1 aprilie 2015 si al mentinerii embargoului impus de Rusia – a impus la unele categorii de alimente - lapte, produse lactate si produse din carne - ajustari descendente ale preturilor.

Venituri in crestere. Cheltuieli de consum pentru alimente, bauturi si tutun - in scadere

Veniturile medii lunare pe o gospodarie erau, la jumatatea anului 2015, de 2.655 lei, respectiv 996,58 lei/persoana. Datele preliminare arata pentru septembrie 2015 o crestere a acestor venituri la aproximativ 1.002 lei/persoana, ceea ce inseamna o crestere a veniturilor medii cu aproximativ 5,4% in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.

Veniturile medii lunare banesti obtinute in aceeasi perioada de referinta au fost in crestere cu 2,47%, acestea  fiind realizate din salarii si pensii. La cresterea veniturilor au contribuit masurile administrative adoptate la nivel guvernamental, de majorare a pensiilor si a salariilor pentru anumite categorii bugetare. Alte cresteri ale veniturilor sunt prevazute sa devina operabile in peri­oada urmatoare, ca urmare a majorarilor salariale in sectoare precum educatie si sanatate.

Desi au beneficiat de venituri in crestere, consumatorii nu au orientat aceste venituri suplimentare catre bunuri de larg consum. Cheltuielile de consum in anul 2015, conform datelor INS agregate de Banca Nationala a Romaniei si prelucrate de revista Piata, indica pentru primele noua luni din 2015 o scadere cu 0,3% a cheltuielilor de consum alimentar (alimente, bauturi alcoolice si tutun) in raport cu primele noua luni din 2014.

In timp ce preturile pentru produse alimentare au scazut, ca efect direct al reducerii TVA, in medie cu 9,2%, iar indicele preturilor de consum alimentar (IPC) a scazut la noua luni cu 7,01%, volumul de marfuri vandute a crescut cu 6,9%. Transpus in valori nete, fiecare consumator a platit in medie lunar o suma cu 3 lei mai mica pentru o cantitate de produse cu 6,9% mai mare. Altfel spus, fiecare consumator a cheltuit in 2015 cu 6 euro mai putin pentru alimente, bauturi si tutun, dar a achizitionat cu 7% mai multa marfa.

Analiza si datele complete, in articolul din Revista-Piata.ro


PUBLICITATE: