Legatura dintre 61 miliarde euro TVA necolectat in UE si emisiile de CO2
Joi, 04 Iulie 2024

„Facturarea electronica a devenit acum una dintre principalele tendinte de reglementare in Europa si nu numai” – a declarat Danilo Cattaneo, CEO si Director General InfoCert – grup Tinexta. Numai in Italia, in 2023, facturarea electronica a  scutit de la taiere aproximativ un milion de copaci si a redus cu 8.000 de tone de CO2 impactul asupra mediului inconjurator

AdPlayers. info

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, in 2021, statele membre au pierdut in jur de 61 de miliarde de euro din TVA necolectat, dintre care peste 8 miliarde doar in Romania.

Tara noastra s-a clasat, astfel, pe locul trei in randul statelor europene din punct de vedere al necolectarii TVA, respectiv al diferentei dintre veniturile din TVA prognozate si cele realizate efectiv.

In acest context, dupa ce Romania a introdus de la 1 ianuarie 2024 e-factura – factura electronica obligatorie inter-firme, compania InfoCert din Italia, parte a grupului Tinexta, a lansat in tara noastra solutia „Legalinvoice”, dedicata persoanelor fizice autorizate, dar si intreprinderilor mici si mijlocii si disponibila in trei versiuni diferite: Legalinvoice Go!, Legalinvoice Start si Legalinvoce Extra.

„Facturarea electronica a devenit acum una dintre principalele tendinte de reglementare in Europa si nu numai” – a declarat Danilo Cattaneo, CEO si Director General InfoCert – grup Tinexta.

„Din ce in ce mai multe tari, de fapt, introduc facturarea electronica obligatorie, in special pentru companii si persoane fizice autorizate. Aceasta tendinta de neoprit ne va permite sa ne extindem dincolo de perimetrul european. In special, in ceea ce priveste Romania, – adauga Cattaneo – lucram de ceva timp la proiecte mari pentru companii multinationale, propunand solutia noastra dedicata „Legalinvoice Hub”, care poate fi integrata cu sistemele ERP ale clientilor si conectata direct cu platforma ANAF. Acum, a sosit momentul sa aducem solutiile noastre simple si fiabile pentru piata de masa pe aceasta noua piata in plina expansiune”.

In 2023 a scutit de la taiere 1 milion de copaci si si a redus cu 8.000 de tone de CO2 impactul asupra mediului inconjurator

Facturarea electronica genereaza si avantaje in ceea ce priveste eficienta operationala, controlul fluxului, eliminarea costurilor si riscurilor legate de trimiterea si stocarea documentelor pe hartie.

Contributia la sustenabilitatea mediului este semnificativa: in Italia, de exemplu, InfoCert a gestionat procesele de facturare electronica a peste 61.000 de intreprinderi, ceea ce a insemnat un volum de 186 de milioane de facturi electronice inregistrate prin intermediul solutiei Legalinvoice, in 2023, ceea ce scutit de la taiere aproximativ un milion de copaci si a redus cu 8.000 de tone de CO2 impactul asupra mediului inconjurator – echivalent cu emisiile de CO2 produse de aproape 6.500 autoturisme de mic litraj, daca ar merge 10.000 de km fiecare, pe an.

Cum functioneaza Legalinvoice

Cu Legalinvoice este posibil sa gestionezi intregul ciclu de facturare, atat activ, cat si pasiv, de pe o singura platforma web, dar si procese care pot fi colaterale (de exemplu generarea de documente precum deviz, facturi pro forma etc.), respectiv gestionarea platilor, gestionarea evidentelor furnizorilor etc.

Legalinvoice este, asadar, o solutie usor de utilizat, care va permite sa gestionati toti acesti pasi intr-un mod integrat, precum si sa fiti conectat la ANAF si cu sistemul SPV (Spatiu Privat Virtual). In plus, nu sunt necesare alte integrari tehnologice sau tehnologii speciale pentru a accesa platforma web.

In acelasi timp, InfoCert ofera si alte servicii precum semnatura digitala (in Italia, de exemplu, este folosita in facturarea electronica, inainte de trimiterea facturii) si arhivarea electronica pentru perioade lungi de timp.

InfoCert SpA

InfoCert, Tinexta Group, este cea mai mare Autoritate Europeana de Certificare, activa in peste saizeci de tari. Compania ofera servicii de digitizare a proceselor, Onboarding digital, eDelivery (PEC), semnatura digitala si conservare a documentelor digitale si este manager acreditat AgID de identitate digitala in cadrul SPID (Public System for Digital Identity Management).

InfoCert investeste semnificativ in cercetare, dezvoltare si calitate: detine peste douazeci de brevete, in timp ce certificarile de calitate ISO 9001, 27001 si 20000 demonstreaza angajamentul sau fata de cele mai inalte niveluri in furnizarea de servicii si managementul securitatii. Sistemul de management al securitatii informatiilor InfoCert este certificat ISO/IEC 27001:2013 pentru activitatile EA:33-35.

InfoCert este un lider european in oferirea de servicii Digital Trust care respecta pe deplin cerintele Regulamentului eIDAS (Regulamentul UE 910/2014) si standardele ETSI EN 319 401 si isi propune sa creasca din ce in ce mai mult la nivel international si prin achizitii: detine 100% din CertEurope, cea mai mare Autoritate de Certificare din Franta, 51% din Camerfirma, una dintre principalele autoritati de certificare spaniole, 16,7% din Authada, un furnizor de identitati german de ultima generatie, 65% din Ascertia, o companie britanica printre liderii de pe piata de solutii criptografice si de semnatura digitala.

InfoCert detine 80% din actiunile Sixtema SpA, partenerul tehnologic al lumii CNA, care ofera solutii tehnologice si servicii de consultanta IMM-urilor, asociatiilor comerciale, intermediarilor financiari, firmelor si organizatiilor profesionale.

TINEXTA SpA

Tinexta este un grup industrial care ofera solutii inovatoare pentru transformarea digitala si cresterea companiilor, profesionistilor si institutiilor. Listata pe Euronext STAR Milan (MIC: MTAA), este inclusa in indicele European Tech Leader ca o companie de tehnologie cu o crestere mare. Cu sediul in Italia si prezent in 12 tari din Europa pana in America Latina, cu peste 2.500 de angajati, Tinexta este activa in sectoarele strategice Digital Trust, Cyber Security si Business Inovation.

La 31 decembrie 2023, Grupul a raportat venituri consolidate de 395,8 milioane EUR, EBITDA ajustat de 103,0 milioane EUR si profit net de 69,9 milioane EUR.

Mai mult in Business


PUBLICITATE: