Deloitte: Estimata in 2018 la 3,8 si 4,3 miliarde de euro, piata de fuziuni si achizitii va insuma in 2019 in jur de 100 de tranzactii
Miercuri, 16 Ianuarie 2019

Credit: Deloitte Romania

Piata tranzactiilor cu valori declarate a continuat sa fie dominata in 2018 de investitorii strategici, care au fost implicati in 56% din tranzactii, in timp ce firmele de private equity s-au regasit in 39% din volumul tranzactiilor cu valori declarate.

Sumar

Cele mai dinamice sectoare pe piata de fuziuni si achizitii in 2019 vor fi tehnologia, retailul, industria farmaceutica si servicii medicale, bunuri de larg consum si imobiliar

Media multiplilor de evaluare pentru tranzactiile anuntate in Romania in perioada 2016-2018 a fost de 8,5 x EBITDA, usor peste media din Europa Centrala si de Est, de 7,8 x EBITDA

Portofoliile de credite neperformante vandute de bancile romanesti au scazut semnificativ, de la o valoare nominala de 2,1 miliarde de euro in 2017, la o valoare estimata de 1 miliard de euro in 2018

adplayers.info

Piata de fuziuni si achizitii va insuma in jur de 100 de tranzactii in 2019, pastrand o tendinta similara cu cea din perioada 2008-2018, potrivit estimarilor departamentului de Consultanta Financiara din cadrul Deloitte Romania.

Conform estimarilor companiei, valoarea medie a tranzactiilor pentru anul 2019 va fi cuprinsa intre 40 si 50 de milioane de euro, usor peste media de 40 de milioane de euro din ultima decada.

„In ciuda contextului fiscal aspru de la inceputul lui 2019, nu anticipam consecinte majore asupra pietei de fuziuni si achizitii in prima jumatate a acestui an, ci mai degraba spre sfarsitul anului, cand, in functie de contextul macroeconomic, fereastra de oportunitate s-ar putea inchide. Ne asteptam ca sectoarele cele mai dinamice ale pietei de M&A in 2019 sa fie tehnologia, retailul, industria farmaceutica si serviciile medicale, bunurile de larg consum si imobiliarele”, a spus Ioana Filipescu, Partener Consultanta in Fuziuni si Achizitii, Deloitte Romania.


Piata de M&A din 2018, cu o valoare estimata de Deloitte Romania intre 3,8 si 4,3 miliarde de euro incluzand tranzactiile cu valoare nedeclarata, a fost mai putin transparenta decat in anii precedenti, cu o scadere semnificativa a numarului de tranzactii cu valori comunicate. Piata tranzactiilor cu valori declarate a continuat sa fie dominata in 2018 de investitorii strategici, care au fost implicati in 56% din tranzactii, in timp ce firmele de private equity s-au regasit in 39% din volumul tranzactiilor cu valori declarate.

In ceea ce priveste tranzactiile M&A declarate din perioada 2016-2018, valoarea totala a companiilor din Romania a fost evaluata la o medie de 8,5 x EBITDA, usor peste valorile medii inregistrate in Europa Centrala si de Est, de 7,8 x EBITDA, potrivit unei analize realizate de Deloitte Romania bazata pe datele Mergermarket.

„In ultimii trei ani, domeniile din Romania cu cei mai mari multipli cheie in evaluare au fost bunurile de larg consum, industria farmaceutica si a serviciilor medicale si domeniul TMT - tehnologie, media si telecomunicatii -, la polul opus fiind constructiile si retailul”, a adaugat Marius Vasilescu, Director Consultanta Financiara, Deloitte Romania.

Bancile din Romania au vandut portofolii de credite neperformante (NPL) cu o valoare nominala de 1 miliard de euro in 2018, conform estimarilor Deloitte Romania, semnificativ sub nivelul din 2017, de 2,1 miliarde de euro.

„Scaderea semnificativa a volumului tranzactiilor cu NPL din 2018 este rezultatul reducerii volumului de credite neperformante si al schimbarilor legislative. In continuare, ne asteptam la o diminuare a volumului tranzactiilor cu portofolii de NPL in 2019, avand in vedere contextul actual, desi bancile au un stoc bilantier de credite neperformante estimat la 3-4 miliarde de euro, precum si un volum similar in afara bilantului“, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Servicii Suport in Tranzactii, Deloitte Romania.

In 2018, echipa de Consultanta Financiara a Deloitte Romania a fost implicata in peste 100 de proiecte complexe prin intermediul tuturor tipurilor de servicii, care includ consultanta in fuziuni si achizitii, investigarea fraudelor, evaluare, economie si modelare financiara, precum si suport in tranzactii si reorganizare. Cu o echipa de 60 de specialisti dedicati, departamentul de Consultanta Financiara al Deloitte este unul dintre cei mai importanti jucatori din acest domeniu din Romania, oferind servicii catre clienti locali si multinationali, atat din sectorul privat, cat si public.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate.

Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. 

Mai mult in Business, Parteneriate si Achizitii


PUBLICITATE: