Cu 9 Milioane euro investiti in noua fabrica de la Reghin, Lactate de Ibanesti, 100% romanesti, se extind national si se pregatesc international
Luni, 12 Decembrie 2022

 

Fratii Mircea si David Todoran au preluat afacerea MIRDATOD Prod care comercializeaza brand-ul de la parintii lor in anul 1994, atunci cand au deschis manufactura de branza de la Ibanesti. O afacere in care laptele este adus de la ferma de peste deal, procesat dupa o reteta mostenita de la mama bunicului din partea tatalui, un produs 100% romanesc, un produs nealterat de niciun fel de produse chimice.

AdPlayers. info

Povestea brandului Lactate de Ibanesti si produselor Mirdatod Prod SRL, o afacere de familie la a doua generatie, ce functioneaza cu capital privat 100% romanesc de aproape trei decenii isi are izvorul in retete cu veche traditie pentru productia de lactate naturale, produse din lapte crud.

Fratii Mircea si David Todoran au preluat aceasta afacere de la parintii lor in anul 1994 cand au deschis manufactura de branza de la Ibanesti. Este o afacere in care laptele este adus de la ferma de peste deal, procesat dupa o reteta mostenita de la mama bunicului din partea tatalui, un produs 100% romanesc, un produs nealterat de niciun fel de produse chimice.

A obtinut de Uniunea Europeana certificatul de produs cu denumire de origine protejata (DOP)

Portofoliul de produse Lactate de Ibanesti include: Telemeaua de Ibanesti, varietati de cascaval de la reteta clasica, la cascaval afumat sau rulada de cascaval cu boia si piper, urda, branza de burduf pastrata in basica naturala de porc, smantana, mozzarella, iaurt, chefir, sana si chiar Unt de Ibanesti. Pe langa produsele de baza, gama premium include produse cu nume autentic romanesti, desprinse din basmele si legendele populare, pentru a onora traditiile de la care a pornit totul: Ileana – Telemea de poveste, Specialitate din cas maturat Nelia, Cascaval boieresc Mitrut.

”Cu multe obstacole am reusit sa obtinem de la Uniunea Europeana certificatul de produs cu denumire de origine protejata (DOP) pentru Telemeaua de Ibanesti. Dosarul pentru obtinerea acestei certificari a insumat peste 400 de file, dar argumentul suprem a fost mostra de Telemea de Ibanesti pusa pe masa la Bruxelles.”, a spus David Todoran, proprietarul MIRDATOD Prod, detinatorul de brand Lactate de Ibanesti.

De la 50 de litri de lapte pe zi la inceput, la aproape 100.000 litri lapte procesat , astazi

Potrivit companiei, afacerea familiei Todoran isi propune sa revolutioneze modul in care romanii aleg sa consume produsele lactate si sa duca mai departe retetele din batrani chiar si catre export. Fratii Mircea si David Todoran au continuat si extins afacerea inceputa de parintii lor de la 50 de litri de lapte pe zi, iar astazi, in fabrica de lactate Mirdatod Prod se proceseaza zilnic aproape 100.000 litri lapte.

Analiza calitatii laptelui este un proces riguros si complex, fabrica dispune de un adevarat sistem de colectare a laptelui prin centrele de colectare proprie, dar primeste si laptele colectat de intermediari. Laptele este achizitionat zilnic de la producatorii de pe Valea Gurghiului, coaguland, insa, si productia din alte zone ale judetelor Mures, Harghita, Alba si Cluj.

Telemeaua de Ibanesti, recunoscuta la nivel european prin acordarea titlului Denumire de Origine Protejata (DOP), se fabrica din laptele obtinut de la vacile ce pasuneaza pe un areal bogat, reprezentat de pasuni cu flora spontana, al celor trei comune: Ibanesti, Gurghiu si Hodac. Mirdatod Prod a infiintat in 2010 Asociatia de Promovare a Produselor Traditionale de pe Valea Gurghiului. Pentru conservarea branzei telemea, Asociatia foloseste apa sarata dintr-un izvor natural, vechi de sute de ani din localitatea Orsova, comuna Gurghiu, apa care are o concentratie de sare de peste 25% si pe care, de sute de ani, oamenii care locuiesc in valea Gurghiului, o folosesc atunci cand pun muraturile si isi sareaza ciorba.

„Pentru anul 2023 ne dorim sa diversificam canalele de distributie pentru produsele noastre catre consumatorul direct. In acest sens, la finalul acestui an am identificat, negociat si incheiat o serie de contracte cu societati de mare notorietate in domeniul HoReCa, si suntem convinsi ca aceste parteneriate vor avea longevitate datorita calitatii produselor Lactate de Ibanesti, obiectiv strategic al societatii noastre de la care noi nu am facut niciodata rabat. De asemenea, am diversificat portofoliul de produse ca urmare a cererii din piata de retail, unde suntem prezenti de cativa ani buni.” a afirmat Mircea Todoran.

Din estimarile companiei, industria noastra este, din pacate, direct afectata de cresterea preturilor la energia electrica si a combustibililor, care se reflecta in cresterea preturile cartoanelor folosite la ambalarea produselor, a etichetelor, a lazilor de transport etc. De asemenea, pretul de achizitie a laptelui de la crescatorii de animale urca zilnic din cauza cresterii pretului furajelor destinate hranei animalelor. In acest moment fabrica lucreaza cu lapte produs 100% de catre producatori romani de la sate din judetele mentionate, lapte pe care il achizitioneaza cu preturi de pana la 2,95 lei/litru. Trebuie amintit si faptul ca sunt necesari 10,8 litri de lapte pentru obtinerea unui kilogram de cascaval, respectiv 8,2 litri lapte pentru obtinerea unui kilogram de branza telemea.

Investitie de 9 milioane euro la Reghin

In acest moment Lactate de Ibanesti sunt produse in doua locatii: manufactura de la Ibanesti si noua fabrica de la Reghin.

“Fabrica noastra de la Reghin este o investitie de 9 milioane euro in care astazi lucreaza un numar de 198 de angajati, iar generarea acestor locuri de munca pentru comunitatea locala este o forma de sprijin pentru familii intregi. Ne bucuram ca putem contribui la bunastarea comunitatii din care s-a nascut afacerea Mirdatod. Insa toate aceste scumpirile din lant despre care vorbeam mai devreme se regasesc, evident, in pretul produsului la raft, locul in care Lactatele de Ibanesti se intalnesc cu produse lactate similare care provin din alte tari. Aici speram ca in decizia de cumparare a clientului final va prima nu doar pretul, ci si povestea din spatele brandului, traditia si procesul curat de prelucrare a laptelui cu care ne mandrim.”, a subliniat Nicu Aurel Bumb, directorul fabricii de Lactate de Ibanesti, MIRDATOD Prod.

MIRDATOD Prod SRL este o afacere de familie, aflata la a doua generatie, o societate de prelucrare a laptelui obtinut de la fermele de vaci situate doar de pe valea Gurghiului, de la fermieri care isi cresc animalele pe pasuni virgine, nealterate de produsele chimice.

Mai mult in Business, Campanii, Retail


PUBLICITATE: