Au ridicat un oras in timpul liber! 36.000 de romani au case cu Habitat for HumanityRomania
Marti, 31 Martie 2015
 adplayers. Iulian Toma

Afara ploua zilele trecute. Linistit. Dar nu se intampla asa intotdeauna, sau peste tot in Romania. “Si daca se dezlantuie Furtuna?”

“Suntem pregatiti si pentru furtuna” Mario DeMezzo, director national la Habitat pentru Romania, care prin activitatea din timpul liber a 2000 de voluntari pe an, a reusit de la infiintare pana in prezent sa ridice case pentru 16.000 de romani si sa intervina la dezastru pentru alti 20.000 de oameni.

“Avem un parteneriat cu ISU cu care intervenim impreuna – avem o componenta de strangere de fonduri, facem o evaluare, vedem localnicii care vor sa se ajute si singuri, iar atunci ii ajutam si noi. Sunt cazuri in care ne si retragem din activitatile de raspuns la dezastre - atunci cand localnicii nu se implica la randul lor, in activitatile de intrajutorare. Ni s-a si intamplat” spune  Mario DeMezzo, director national al Habitat for HumanityRomania, “fabrica” de voluntariat locala care ajuta oamenii sa ridice case, inclusiv la dezastre.

36.000 de oameni cu Habitat si 26.000 de voluntari

In mare, “Habitat” si-a propus sa schimbe modul in care vine in ajutor celor lipsiti de posibilitatea de a avea o casa, ori cand urgia furtunii o face imposibil de locuit. Potrivit directorului Habitat for Humanity Romania, in 18 ani de existenta, organizatia locala a ajutat peste 16.000 de familii prin programe traditionale de ridicare a caselor, la care se adauga alte 20.000 de familii carora li s-a oferit sprijin prin programele de raspuns la dezastru sau calamitati.

Parte a unei initiativei sub acelasi nume recunoscuta in intreaga lume, Habitat for Humanity face acest lucru in 80 de tari din lume, chiar daca in Germania are doar birouri de colectare de fonduri, pentru ca acolo nevoile minime de conditii pentru “habitat” uman sunt deja asigurate de multi ani. “Germania a rezolvat, spre exemplu, problema locuirii saracacioase unde nu exista apa, canalizare sau curent electric. Sa stai intr-o casa nesanatoasa intelegand prin asta sa nu fie uscata, sa nu ai incalzire incalzire, apa, curent electric - cu alte cuvinte sa stai intr-o casa in care sanatatea sa fie expusa la risc este de neconceput” spune Mario DeMezzo.

Fondata pe noul continent in 1976, Habitat for Humanity mobilizeaza peste 1milion de oameni anual, in intreaga lume, iar in Romania are una dintre cele mai vii organizatii dupa numarul de echipe si persoane implicate. Astfel, Habitat for HumanityRomania deruleaza in prezent activitati prin 39 de echipe de voluntari, comparativ cu 25 in Portugalia sau in jur de 10 in alte tari din Europa. Iar asta e ceva cand vorbim de 2000 de oameni, din care 1200 de cetateni straini si 800 de romani.

Cum se face “habitat-ul” celor care nu il au si nu il pot avea prin eforturi proprii? Cu timp liber, bani si multa munca din partea oamenilor, cetateni straini sau romani, care vin sa isi petreaca vacantele intr-un mod activ. Oricat ar parea de ciudat pentru cei care viseaza la vancante cu burta la soare, in Romania vin straini sa-si petreaca timpul liber lucrand J

Oamenii care au fost pusi la adapost nu sunt singurul bine facut. In timpul santierelor alti 20.000 de oameni si-au gasit un loc de munca pe care inainte de habitat nu  il aveau. Lucrand pe santier, o parte dintre ei au ramas si cu o meserie - “bratara de aur” de la capatul santierelor deschise de-a lungul timpului.

Furnizorii de “umanitate”

Cei 800 de romani si 1.200 de straini pe an care fac “Habitat” celor care nu au o casa in Romania vin aici pentru concedii active. Sunt turisti care isi doresc o experienta placuta, nu doar sa viziteze Casa Poporului ori Ateneul Roman printr-o agentie de turism. Este vorba de oameni in vacanta care vin sa vada si sa traiasca experienta de a construi o casa impreuna cu oamenii locului. Voluntarii vin si cu o donatie de 450 de dolari, acolo unde oamenii au cea mai mare nevoie.

Muncesc cot la cot. Straini, sau localnici, cei care vor sa ridice o casa nu au nici macar o bariera de limba. Se inteleg din priviri. Casele nu reprezinta singurul lucru pe  care il fac strainii adusi de Habitat, indiferent daca vorbim de Radauti sau Beius. Voluntarii internationali sunt inclusiv motor al economiei locale pe care o pun la treaba. Vin la lucru folosesc proprii bani pentru achizitionarea produselor sau serviciilor care sunt folositoare traiului zilnic. 20 de oameni intr-o echipa si 15 echipe cu cazare si masa locala reprezinta un venit pentru economia locala.

Voluntarii romani sunt cei din companii romanesti care au purces si ele la motivarea angajatilor pentru activitati lucrative in timpul liber. Cand un om isi ia concediul, un proiect derulat prin Habitat aduce angajatilor mai multe astfel de zile “libere” de lucru, unele platite de companie.

Beneficiarii

“Beneficiarii sunt grupuri vulnerabile - oameni care muncesc de dimimneata pana seara si care castiga atat de putin incat nu pot sa sparga cercul saraciei in care sunt pentru a-si construi o casa. Cand un om munceste de la 7 la 7 si castiga cateva sute de lei pe luna cu care abia isi intretine familia, acel om nu poate sa sparga cercul saraciei si sa isi construiasca o casa”, afirma director Habitat for Humanity Romania.

Din nefericire, adauga DeMezzo, in Romania beneficiari sunt si profesorii. Desi nu ar trebui sa fie o categorie vulnerabila, la noi nici profesorii nu isi permit sa faca un credit ca sa poata sa isi permita o casa. “Acest lucru ii mira foarte mult pe voluntarii internationali care nu inteleg de ce, in loc sa ii ajute pe oamenii fara posibilitati ii identifica inclusiv pe profesori in aceasta categorie fiind de neconceput cum nivelul veniturilor nu le permite sa aiba acces la o locuinta”.

De munca este foarte mult.Potrivit Eurostat, 42% din oamenii din Romania nu au apa curenta si canalizare. Despre trai in case “uscate” nu sunt multe statistici. Sunt cazuri in care echipele de voluntari au facut doar reparatii la case pentru a oferi oamenilor conditii de trai mai bune. Cat despre apa, uneori e prea multa. Furtuna si inundatiile sunt doar o parte din situatiile in care nici apa prea multa nu este buna si uneori trebuie oprita.

1 euro salveaza 7 in dezastre si calamitati

In situatiile de calamitati, un euro salveaza alti sapte euro care ar rezulta in urma pagubelor lasate de inundatii. Investitia este minima pentru ca voluntarii Habitat vin impreuna cu un plan de urmat, in care fiecare om din comunitate isi are rolul sau. Au existat si cazuri cand oamenii nu s-au implicat iar Habitat s-a retras. Nu lucreaza singur, ci doar alaturi de oamenii din comunitate. Nu poti veni cu oameni din afara care lucreaza o suta de ore pentru o comunitate care nu vrea sa faca nimic impotriva dezastrelor naturale.

Cu apa care lipseste, dar trebuie adusa in case si in comunitate este o alta poveste. Din cercetarile Habitat, un buget de 75-80 de euro pentru fiecare familie ar fi deajuns ca fiecare localitate sa aiba apa si ar sparge paradigma miliardelor de euro care ar trebui investite de comunitate. Bugetele de miliarde de euro doar ii scuza pe alesii locali sa faca vreun efort in directia rezolvarii problemei nu neaparat astazi ci in 1, 2 5 sau chiar 10 ani de la un moment dat. “Problema este ca noi  nu avem acest moment zero in care sa ne propunem ca in 10 ani sa avem apa” spune Mario DeMezzo.

Asta se intampla si cu ajutorul care ar trebui acordat celor care au mai mare nevoie de el si nu au posibilitati de a face acest lucru. “Oferim oamenilor o locuinta decenta, dar acest lucru uneori poate sa insemne doar o centrala si geamuri cu care am diminuat factura cu 35%, iar atunci cand situatia o impune inclusiv constructia unei case”.

In general, la o valoare a investitiilor de aproximativ 35.000 de dolari, casele Habitat sunt date beneficiarilor pe 20 de ani cu 20.000 de dolari, in timp ce valoarea de piata este de peste 50-60.000 USD in functie de zona si particularitatile constructive in care au fost ridicate. In urma intregii povesti si a eforturilor depuse, singura “afacere” este a celor care au scapat de cercul vicios al saraciei din care nu mai puteau iesi pentru a-si construi propria lor casa.

Strainii aflati in timpul liber si-au cheltuit timpul, energia si toti banii de vacanta pentru ca 36.000 de romani sa aiba conditii de trai omenesti. Pe santierele Habitat for Humanity Romania au lucrat pana acum 26.000 de voluntari. Sunt oameni din comunitate care au lucrat cot la cot cu voluntarii si, care, ulterior, si-au gasit un loc de munca in constructii. Este vorba de cateva zeci de oameni. Sunt 26.000 de dovezi ca in timpul liber se pot face fapte bune. Si nu putine. Se poate ridica … un oras pentru alti 36.000 de oameni!

Mai mult in Business, ONG


PUBLICITATE: