( AdPlayers.ro Iulian Toma iulian.toma@adplayers.ro )
,,Este o carte cumplita prin volumul de informatii pe care il integreaza, dar necesara pentru a intelege ce ni s-a intamplat, ce ni se intampla si de unde apare obsesia unanimitatii la toti tiranii, mai vechi ori mai noi”, a declarat, pentru AdPlayers, Marian Petcu - coordonatorul titlului “Cenzura in spatiul cultural romanesc” ce apare in editura Comunicare.ro si va fi lansata sambata, 17 iunie (13.00), la targul de carte Bookfest, la Romexpo.
„O lucrare despre metamorfozele indezirabilului din diverse perioade ale evolutiei noastre istorice, necesara atat generatiilor mai tinere, cat si celor mai varstnici,”, mai adauga Marian Petcu, conf. univ. dr., Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti despre titlu.
14 studii realizate de cercetatori si profesori universitari
Potrivit coordonatorului lucrarii, “Cenzura in spatiul cultural romanesc” cuprinde 14 studii realizate de cercetatori si profesori universitari din Romania si Republica Moldova, despre cenzura presei, a cartilor, corespondentei, fotografiei, filmului etc. “Cele mai multe dintre studii se bazeaza pe date inedite din arhive civile si militare (din Bucuresti, Constanta, Oradea, Pitesti, dar si din Viena, Odesa etc.)” subliniaza Marian Petcu.
Autorul
Marian Petcu (foto), 45 ani, este cadru didactic - Conferentiar Universitar Doctor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicării, Catedra de Antropologie Culturală si Comunicare, Universitatea din Bucuresti, Doctor in Sociologie (studii doctorale la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Socială) si Specialist in Presa Scrisa (Studii Postuniversitare la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii).
“Cenzura în spatiul cultural românesc” (coordonator - Editura Comunicare.ro), urmeaza unui lung sir de tiluri si lucrari de cercetare de profil din Romania postecembrista la care Marian Petcu este autor sau coordonator. Printre ele, “Jurnalist în România - istoria unei profesii, Editura Comunicare.ro ( Bucuresti, 2005), O istorie ilustrată a publicitătii românesti, Editura Tritonic (Bucuresti, 2002), Istoria presei române, antologie, Editura Tritonic, (Bucuresti, 2002), Sociologia mass media, Editura Dacia, (Cluj-Napoca, 2002) Tipologia presei românesti, Institutul European, (Iasi , 2000 prefata de prof. univ. dr. Ioan Dragan), Puterea si cultura. O istorie a cenzurii, Polirom, (Iasi, l999, prefata de prof. univ. dr. Mihai Coman ).
Pe langa materiale publicate si ca editorialist al revistei AdPlayers, Marian Petcu mai este autorul unor numeroase articole si studii din spatiul publicistic de profil: revistele “Jurnalism & Comunicare”. Revista Română de Stiinte ale Comunicării, (Universitatea din Bucuresti - Editura Tritonic) - "Agentiile de publicitatea din România - schită istorică ", "Relatiile publice - atestari românesti in revista", Revista Română de Comunicare si Relatii Publice - "Presa scrisă românească- o lectură sociologică", The Global Network. Communication and Society / Le Reseau Global. Communication et Societe en Europe de L’Est, si coautor a numeroase studii colective romanesti si internationale.